Sezon grzewczy przed nami, Straż Miejska przypomina!
Zbliża się sezon grzewczy, a wraz z nim intensywne kontrole straży miejskiej. Funkcjonariusze, jak co roku będą sprawdzali, czym mieszkańcy palą w piecach. Uzupełnieniem planowanych działań kontrolnych są działania interwencyjne, związane z bieżącymi zgłoszeniami mieszkańców.
Zbliża się sezon grzewczy, a wraz z nim intensywne kontrole straży miejskiej. Funkcjonariusze, jak co roku będą sprawdzali, czym mieszkańcy palą w piecach. Uzupełnieniem planowanych działań kontrolnych są działania interwencyjne, związane z bieżącymi zgłoszeniami mieszkańców. Warto pamiętać, że spalanie odpadów w domowych piecach jest wykroczeniem, a powstałe na jego skutek związki są bardzo groźne dla naszego zdrowia. Pozostałości procesu spalania długo utrzymują się w powietrzu, mając negatywny wpływ na nasze zdrowie i środowisko.
Pamiętajmy!
Kupując paliwo na opał, mamy prawo domagać się od sprzedawców certyfikatów potwierdzających odpowiednie parametry zakupionego towaru. Zakup powinien zostać udokumentowany dowodem sprzedaży np. paragonem lub fakturą, który będzie stanowił dowód w trakcie przeprowadzania kontroli przez strażników.
Czym możemy palić w piecu?
Węglem kamiennym gruboziarnistym,
Ekogroszkiem
Pelletem
Brykietem
Biomasą drzewną
Drewnem sezonowanym np. buk, brzoza, dąb, grab o wilgotności poniżej 20%.
Jeżeli ogrzewamy dom kotłem tradycyjnym – stosujmy się do kilku prostych zasad:
Kupuj tylko certyfikowane paliwa z wiarygodnych źródeł
Stosuj paliwa odpowiednie do rodzaju urządzeń grzewczych
Dbaj o stan instalacji spalania
Przeprowadzaj regularne czyszczenie urządzeń grzewczych
Przeprowadzaj regularne czyszczenie przewodów kominowych
Pal efektywnie – prawidłowe spalanie to bezdymne spalanie
Więcej informacji znajdziecie Państwo pod linkiem:
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-14664_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-14665_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-14666_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-14667_g.jpg)