Od ziarenka do chleba
Gazeta Łomiankowska.pl rozpoczęła cykl spotkań z przedsiębiorcami z Łomianek, wyjątkowymi i znanymi ludźmi, firmami działającymi w Łomiankach od lat. Piekarnia Piwoński z pewnością do takich należy.
Od ziarenka do chleba
Z niezwykłego zaproszenia skorzystał w ostatnich dniach Burmistrz Łomianek. Bo i niezwykła jest historia Piekarni Piwoński. Piekarnia Piwoński to niewątpliwie firma z tradycjami i marka sama w sobie. Początki tej rodzinnej firmy sięgają 1938 roku. Aktualnie piekarnię prowadzi Robert Piwoński, ale powoli do „przejęcia” firmy przymierza się córka p. Roberta - Małgosia.
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18398_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18399_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18400_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18401_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18402_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18403_g.jpg)
W piekarni, w której do tej pory ciasto wyrasta 6 godzin, a nie – jak w nowoczesnych piekarniach - pół godziny, piekarni, w której wypieka się chleb w piecu z 1955 roku, od wejścia wyczuwa się dobry klimat.
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18404_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18405_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18406_g.jpg)
Historii rodu (naprawdę ciekawej!) można ponoć także wysłuchać na lekcjach „Od ziarenka do chleba”, te jednak w większości prowadzone są dla najmłodszych uczniów naszych łomiankowskich szkół.
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18407_g.jpg)
W tej piekarni nawet chałki robione są ręcznie!
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18408_g.jpg)
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18409_g.jpg)
Burmistrz Tomasz Dąbrowski, który wraz ze swoim zastępcą – Piotrem Rusieckim odwiedził p. Piwońskich, znany jest z przywiązania do tradycji. A piekarnia Piwońskich niewątpliwie wpisuje się w tradycję łomiankowskiej ziemi i od lat znajduje się w Łomiankach przy ulicy Warszawskiej.
![[obrazek]](/dokumenty/zalaczniki/1/1-18410_g.jpg)